пʼятниця, 8 травня 2020 р.

8 травня


 Добрий ранок всім! 

       1. ЯДС (громадянська та історична галузь).

       Сьогодні для всього світу День пам'яті і примирення. Завтра, 9 травня - День Перемоги над нацизмом у другій світовій війні.



       Друга світова війна - одна з трагічних сторінок в історії українського народу.
       На нашу теріторію нацисти напали 22 червня 1941 року. Війна принесла біль і страждання, смерть, втрати на нашій землі. Україна завжди була ласим шматком для ворогів, адже у нас родючий грунт,багато корисних копалин і працьовитий народ.
    Територія нашого краю з перших днів війни перетворилася у фронтову смугу. Там, де раніше вирувало щасливе життя, гинули люди, залишалися чорні згарища.
   На фронт пішли чоловіки і жінки. Вони були солдатами, льотчиками, артилеристами, моряками, танкістами, зв'язківцями, лікарями, медсестрами. За роки страшної війни загинула більша частина населення України. Але ті, хто воював і ті, хто трудився для фронту, робили це для майбутнього щасливого життя потомків. Щоб продовжувався наш рід український, незламний.
      Пам'ятаймо про тих, хто віддав життя за Перемогу, про тих, хто відбудовував країну.




            Вічний вогонь палає,
            Дзвонить у дзвони століть.
            Вічний вогонь закликає:
            "Щастя живих бережіть!"

        Думаю, що в кожній нашій родині зберігаються фото тих, хто йшов до перемоги і у наступному навчальному році ви зможете принести фото і розповісти про своїх героїв.



       Це два моїх діда Івана, які повернулися живими з тієї страшної війни. Їх немає вже на світі, але ми завжди пам'ятаємо їх мудрість і бажання. щоб внуки жили щасливо під мирним небом.
       Вічна пам'ять героям!


       
      2. Українська мова.  Робота з дитячою книжкою. Усна народна творчість. Художні тексти малих жанрів. Літературні загадки. Складання власної загадки  за зразком відомої загадки.



            Усна народна творчість - справжній скарб нашого народу.  Сьогодні згадаємо малі жанри: прислів'я, приказки, загадки, лічилки тощо.


            Прочитайте речення, тексти, спробуйте визначити, який це жанр. Запишіть відповіді у зошит або на листочку і сфотографуйте для перевірки.

      1) Треба нахилитися, щоб з криниці води напитися. 
    2) За один раз не зітнеш дерева враз. 
    3) Ніде не купиш, 
        На вагах не зважиш, 
        Сам здобуваєш, 
        У комору складаєш. (знання)
    4) - Раз-два. Ну й дива! 
        - Раз-два-три! Ти диви! 
        - Три-чотири! Говорили! 
        - Раз-два-тир-чотири-п'ять! 
          Зранку вчуся рахувать. 
          Все зраховано навкруг: 
          Дерева, ріка і крук, 
          Що на дереві сидить 
          І кричить мені: "Ур-ра! 
          Рраз-два-три-чотири - Кр-ра". 
     
      Слова для довідки: приказка, лічилка, прислів'я, загадка.

      Це були приклади народної творчості, тобто автором є народ, люди. А є літературні жанри: казки, вірші, загадки тощо, які мають автора. Сьогодні ви теж зможете стати автором загадки, тобто літератором. Можна за основу взяти будь-яку відому вам загадку і скласти свою. Або на основі власних спостережень придумати разом із батьками і записати свою авторську загадку про тварину або рослину, продукт харчування, меблі, шкільні речі, види спорту, предмети, явища природи тощо.

    А тепер послухайте загадки (можна по 5 хвилин з відпочинком).

       Думайте, творіть, розвивайте свій розум!

       3. ЯДС (природознавство).  Тварини. Дикі і свійські тварини. Спільне і відмінне. Охорона тварин.


      - Ви вже знаєте, яких тварин ми називаємо дикими, а яких свійськими. 


     Усі тварини пристосовуються до життя в певних умовах. Звірі поділяються на травоїдних, хижих, комахоїдних, всеїдних. Птахи є зимуючі, перелітні, або ті, що летять зимувати. Є загадкові павукоподібні. Комахи, такі як мурахи, бджоли, вражають нас порядком у своїх місцях для життя і багато цікавого... Свійські тварини годують нас або перевозять важкий врожай, домашні улюбленці радують, вчать бути відповідальними, дарують свою любов і відданість господарям. Про тварин можна говорити вічно. Ще подивимось і послухаємо.





      - Кожного року тварин у дикій природі стає менше, тому що людина засмічує та руйнує місця їх існування. У Червоній книзі є перелік рідкісних тварин і тих, яким загрожує зникнення. Є організації, які займаються захистом тварин. Долучаємось до захисту тварин - важливої ланки живої природи!










Практична робота

       1) С. 50, 51 зош. ЯДС.
     2) Придумайте свій значок, який закликатиме людей берегти природу. Подумайте, що ви можете зробити для захисту тварин у дикій природі (вклейте малюнок і пропозицію на сторінку 51 зош. ЯДС).

 Ще раз вітаю зі Святом великої Перемоги! Миру нам всім! Слава Україні! Героям слава!






Немає коментарів:

Дописати коментар